Over Mondzorg Soestdijk
Mondzorg Soestdijk is de enige vrijgevestigde praktijk voor mondhygiëne in Soestdijk. De praktijk is gevestigd op een zichtlocatie, direct na binnenkomst van de gemeente Soest, vanuit de kant van Paleis Soestdijk.
U wordt geholpen door de ervaren mondhygiëniste Emine Demir. Emine heeft jarenlange ervaring bij een tandartsenpraktijk in Utrecht opgebouwd. Hieronder stelt zij zich voor:
“Als mondhygiëniste is het voor mij belangrijk om u op een rustige en zorgvuldige manier te behandelen. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden om uw gebit nog beter te onderhouden. Daarom volg ik regelmatig bij- en nascholingscursussen. Ook ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten en staat mijn praktijk ingeschreven in het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten (KRM).
Tevens ben ik lid van ICO-groep binnen Eemland, waarbij wij maandelijks als groep mondhygiënisten ervaringen delen en nieuwe informatie tot ons nemen door de ontwikkelingen op de voet te volgen en deze met gastsprekers te versterken.
Ik ben al sinds 2007 een enthousiaste en gedreven mondhygiëniste die graag mensen wil helpen hun gebit gezond en mooi te leren houden. Bij mijn praktijk wordt de tijd genomen om u op uw gemak te stellen en van goed advies te voorzien, waardoor u ook uw gebit langer gezond en sterk kunt behouden.
Iedere patiënt krijgt van mij die aandacht welke nodig is om angsten te reduceren. Ik geef goede praktische adviezen en waar nodig behandel ik het tandvlees, waardoor er een betere conditie van het tandvlees ontstaat. Als het tandvlees in een goede conditie verkeert, wordt de hele conditie van de mond verbeterd waardoor een tandartsbezoek een fluitje van een cent wordt!
Ik heb als doel monden gezonder te maken waardoor de hele mens beter functioneert. Bovendien voorkomt een gezonde mond andere ziektes elders in het lichaam, zoals hart- en vaatziekten of diabetes.
Mondhygiëne
Wat is een mondhygiëniste?
Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg.
Het beroep van mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Deze wet BIG is in 1997 in werking getreden. De Wet BIG is een kwaliteitswet en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. De wet beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren.
Voor de mondhygiënist is in de wet het deskundigheidsgebied omschreven.
De titel mondhygiënist is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist. Het diploma wordt verkregen na het met goed resultaat afronden van de 4-jarige HBO-opleiding. De opleidingseisen zijn eveneens wettelijk geregeld.
Na het behalen van de diploma worden er jaarlijks nascholingen, cursussen en congressen gevolgd door de mondhygiëniste, om zich verder te ontwikkelen en op de hoogte te zijn van nieuwste ontwikkelingen en technieken op gebied van mondzorg.
Deze vervolgcursussen en congressen zijn ook goed om de registratie in het Kwaliteis Register Mondhygiënisten (KRM) te kunnen behouden.
Wat doet een mondhygiëniste?
De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn in eerste instantie gericht op de preventie – het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen.
Daarnaast voert de mondhygiënist ook curatieve taken uit (= gericht op genezing), zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen.
Voorbeelden van werkzaamheden van de mondhygiënist zijn:
● Het uitvoeren van een mondonderzoek en indien nodig het maken van röntgenfoto’s en/of gebitsafdrukken
● Het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten op het gebit
● Het geven van uitgebreide voorlichting over gebitsverzorging
● Het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd
● Het uitvoeren van preventieve behandelingen waaronder het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen (bijv. fluoride)
● Het aanbrengen van een ‘laklaag’ op (pas doorgebroken) tanden en/of kiezen (het sealen)
● Het polijsten van vullingen
● Indien nodig verdoving (anesthesie) geven
Wanneer naar de mondhygiëniste?
Preventieve besrijding van tandsteen en plak
● Periodiek bijhouden van het gezonde gebit
● Het tandvlees bloedt bij het poetsen
● Tanden of kiezen los gaan staan
● Het tandvlees rood en gezwollen is en niet meer strak om de tanden of kiezen sluit
● Het tandvlees terugtrekt
● Er regelmatig gaatjes ontstaan
● Er vaak tandsteen of aanslag op het gebit ontstaat
● Er een vieze smaak of slechte adem aanwezig is
● Mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is
In de Wet BIG is de toegankelijkheid van de mondhygiënist geregeld.
Voor mondgezondheidsvoorlichting is een schriftelijke verwijzing door een tandarts of tandarts-specialist niet noodzakelijk.